tasarimbienali_logo

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, Zoë Ryan küratörlüğünde Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil başlığıyla gerçekleştirilecek. 1 Kasım-14 Aralık 2014 tarihleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek bienalin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 53 projeye ve bienal süresince devam edecek farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak. Bienal, Arçelik, Doğuş Grubu & Bilgili Holding, ENKA Vakfı ve VitrA eş sponsorluğunda yapılacak.

2. İstanbul Tasarım Bienali Küratörü Zoe Ryan
2. İstanbul Tasarım Bienali Küratörü Zoe Ryan

2. İstanbul Tasarım Bienali’nin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda tasarım, teknoloji, moda, grafik tasarım, şehircilik, ürün tasarımı, film ve yemek gibi alanları kapsayan projeler yer alacak. Projeler, küratör Zoë Ryan ve yardımcı küratör Meredith Carruthers’ın çalışmaları içeriklerine göre ayırdığı ve farklı manifesto konularına göre derlediği Yayın Bölümü, Kişisel Bölüm, Kaynaklar Bölümü, Norm ve Standartlar Bölümü ve Toplumsal İlişkiler Bölümü’nde sergilenecek.

1 (2)

Bienalin açılış haftasında etkinlikler

2. İstanbul Tasarım Bienali, ana serginin yanı sıra birçok etkinliğe de ev sahipliği yapacak.

Panel ve söyleşiler

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda kürator, eleştirmen ve tasarımcıların bienaldeki diyaloglar ile karşılıklı fikir alışverişinin içeriği üzerine kurulmuş “Bizimle Konuşun” panel ve söyleşileri ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Panel ve söyleşiler VitrA sponsorluğunda yapılacak. Katılım için rezervasyon@iksv.org adresine e-posta göndererek onay almak yeterli.

Tasarım Manifestolarının Geleceği
31 Ekim Cuma, 14.00-15.00
Moderatör: Zoë Ryan
Katılımcılar: Aric Chen, Alison Clarke, Fiona Raby, Gökhan Karakuş

Tasarımcılarla Söyleşiler: Gelecek…?
1 Kasım Cumartesi, 14.00 – 16.00
Moderatör: Denise Marie Bennett
Katılımcılar: Jessica Charlesworth ve Tim Parsons ile Coralie Gourguechon, Mansour Ourasanah ile Marco Susani ve Defne Koz, Rural Urban Framework, Joshua Bolchover ve John Lin ile Kadambari Baxi ve Mabel Wilson, Natasha Marks, AVM Curiosities ile Mischer’Traxler

Sergilerin Geleceği
1 Kasım Cumartesi, 16.30 – 17.30
Moderatör: Zoë Ryan
Katılımcılar: Paola Antonelli, Jan Boelen, Vasıf Kortun, Prem Krishnamurthy

Tasarımcılarla Söyleşiler: Gelecek…?
2 Kasım Pazar, 14.00 – 16.00
Moderatör: Denise Marie Bennett
Katılımcılar: disturbATI collective ile Clio Capeille, GOTWOB ile Manufakturist, Arctic Perspective ile Kontraakt (Cenk Dereli & Yelta Köm), Beth Schechter ile Helen Maria Nugent, Haelo Design

Yayıncılığın Geleceği
2 Kasım Pazar, 16.30 – 17.30
Moderatör: Meredith Carruthers
Katılımcılar: Adam Michaels, Can & Aslı Altay, Twtrate, Simon Johnson

Batuhan_Akkaya_-1

Atölyeler

2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında ayrıca çeşitli mekânlarda ücretsiz atölyeler de düzenlenecek. Atölyelere katılım için rezervasyon@iksv.org adresine e-posta göndererek onay almak yeterli.

Kağıttan Elektronikler: Temelleri öğrenmek
1 Kasım Cumartesi, 10.30 – 13.00
Galata Özel Rum İlköğretim Okulu
Düzenleyen: Coralie Gourguechon
Atölyede, kağıt, iletken boya veya bant ve LED’leri kullanarak basit elektronik devreler yaratılacak. Anahtarlar, yaratılan diziler ve paralel devreler gibi elektroniğin temellerini gözden geçirilecek. Atölye, 12 kişiyle sınırlıdır.

Kağıttan Hoparlörler: Bir hoparlör nasıl çalışır?
2 Kasım Pazar, 11.00 – 13.30
Atölye İstanbul, Çukurcuma Cad., No: 19/A, Beyoğlu
Düzenleyen: Coralie Gourguechon
Atölye İstanbul işbirliğiyle gerçekleşecek bu etkinlikte, teller, iletken bantlar ve mıknatıslar gibi malzemeler kullanarak kağıttan bir hoparlör yapılacaktır. Birkaç kısıtlayıcı kural eşliğinde kağıt elektronik etkileşimi ile deney yapılacak ve el-işi malzemeleri kullanılarak basit bir elektronik proje meydana getirilecektir. Atölye, 10 kişiyle sınırlıdır.

Yeni Hayatta Kalmacılık: Alternatif Bir Acil Durum Çantası Tasarlamak
2 Kasım Pazar, 11.00 – 14.00
Galata Özel Rum İlköğretim Okulu
Düzenleyenler: Tim Parsons & Jessica Charlesworth
Bu sergiyi bir ilham aracı olarak kullanarak, katılımcılar gösterideki koleksiyonun üretimindeki yaklaşımı izleyen spekülatif bir tasarım atölyesine katılmaya davet ediliyor. Katılımcılar, spekülatif tasarım çalışmalarında kullanılan yöntemlere ilişkin bir seanstan sonra, kurgusal bir kahraman ve Yeni Hayatta Kalmacılık senaryosu geliştirecekler ve bunlar acil durum çantalarının tasarımının odak noktası olacaktır. Kahraman ve senaryo, kişisel çıkarlar ve yeni malzemeler, teknoloji, insan vücudu, sentetik biyoloji, uzay seyahatleri, iletişim, ritüeller ve inançlar gibi atölye araştırmasında paylaşılan konuların bir karışımı ile beslenecektir.

Katılımcılar kendi alternatif acil durum çantalarını tasarlayıp, görselleştirecekler ve buna eşlik eden bir anlatı yaratacaklardır. Katılımcı sayısı 15 kişiyle sınırlıdır, katılımcılar 16 yaşın üzerinde olmalıdır.

TAK Kadıköy projeleri 1-2 Kasım’da hayata geçiyor

İstanbul Tasarım Bienali’nin, TAK Kadıköy işbirliğiyle hayata geçirdiği, 72 Hour Urban Action ekibinin “Kadıköy’den Bul Kadıköy’de Buluştur” başlıklı projesi kapsamında seçilen 5 kent mobilyası, Kadıköy’ün 5 buluşma noktasında uygulanacak.

İstanbullularla birlikte yapılacak projeler arasında; Kadıköy’ün Moda sahilinde yer alacak ve kırmızı şeritlerden oluşan Ribbon-Lay Above The Rock hamaklar, Kadıköy’deki iskele önünde çok yüzeyli dolap parçalarının ayrılıp birleştirilerek farklı oturma alanlarının yaratılacağı sokak mobilyası KADIKÜP, Moda burnundaki çay bahçesinde olacak eski lastik ve itfaiye hortumlarından oluşan oturma grupları, sokak lambalarının kamusal müzik aletine dönüştüğü Ses Lambası ve TAK’ın Yeldeğirmeni’ndeki binasının önünde olacak bisiklet ve eşyaların aynı yerde bırakılmasını sağlayan eski rogar kapaklarından geliştirilen Bisiklet Park-Kamusal Çekmece yer alıyor.

Tasarımcıların geliştirdiği bu projeler, 1 Kasım Cumartesi ve 2 Kasım Pazar günleri, İstanbulluların desteğiyle, geri dönüşüm depolarından toplanan malzemeler kullanılarak üretilecek. Projelerin üretim sürecinde yer almak isteyenler iletişim bilgilerini info@kadikoytasarim.org adresine gönderebilir. Ayrıntılı bilgilere ayrıca tasarimbienali.iksv.org ya da http://www.kadikoytasarim.org adreslerinden ulaşılabilir.